Бінаціональний семінар «Соціальна робота з внутрішньо переселеними особами» (Чернівці-Фрайбург)

    14 лютого 2023 р. відбувся  бінаціональний семінар у рамках українсько-німецького науково-практичного проекту «Соціальна робота з внутрішньо переселеними особами», який розпочався у вересні 2022 р. за участі студентів і викладачів кафедри педагогіки та соціальної роботи Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Католицького університету м.Фрайбург (Німеччина). 

    Модерували зустріч керівники проекту Корнелія Кріхельдорф, Клаус Муке (Фрайбург) та Людмила Тимчук (Чернівці). Роботу групи українських студентів координували викладачі Наталія Білик і Наталія Кучумова. 

    Переклад забезпечили Оксана Матійчук (Міжнародний відділ ЧНУ) та Галина Левків (Католицький університет м.Фрайбург). Студенти обмінялися інформацією про виконану роботу за попередньо визначеними й узгодженими завданнями. Зі слів німецьких студентів учасники проекту дізналися про особливості влаштування і життєдіяльності українських громадян, які мігрували в Німеччину через війну; обговорили окремі життєві кейси й перспективи комунікації німецьких студентів з біженцями з України задля їх успішної адаптації в чужій країні.

    Українські студенти презентувала низку заходів, організованих  для внутрішньо переміщених осіб, які приїхали до Чернівців через війну в Україні та проживають у студентському гуртожитку ЧНУ.

     Марія Тацюк проінформувала про організаційні кроки в налагодженні безпосередньої комунікації з мешканцями гуртожитків. Катерина Патрабой та Ілля Кішка поділилися деталями підготовки і проведення екскурсії в Резиденції. Володимир Боднарюк, Анастасія Поп’юк і Дарія Мідріган представили матеріали віртуальної подорожі Буковиною. Бойчук Світлана і Федорян Віка узагальнили й класифікували типові проблеми внутрішньо переселених осіб. Окрему увагу виконавці проекту приділили можливостям роботи в бібліотеці, яка створена для ВПО в університетському гуртожитку з ініціативи й пожертв громади міста Пфаффенвайлер (Німеччина).

     Студенти акцентували увагу на тому, що реалізовані заходи мали на меті сприяти соціокультурній адаптації внутрішньо переселених осіб. І якраз вдячні відгуки учасників екскурсії підтвердили актуальність і доцільність проекту, зміцнили мотивацію і прагнення студентів продовжувати роботу й розширювати спектр взаємодії з людьми, які з відомих причин наразі проживають у гуртожитку нашого університету. Ефективність здійснених заходів підтвердили й схвальні відгуки учасників німецької групи, які відзначили не лише організаційні аспекти, але й важливість емоційного компоненту в роботі українських студентів. Відтак, викладачі й студенти з Фрайбурга, вражені представленими у презентації фотозвітами, висловили сподівання відвідати персонально Чернівецький університет і Буковину.

    Завершальним етапом зустрічі стало узгодження подальших дій, а також обговорення перспективи участі українських студентів та викладачів у Міжнародному тижні, що традиційно відбувається у Kатолицькому університеті Фрайбурга на початку травня.

Comments are closed