Музично-краєзнавчий івент «Від легенди – до істини!»

  22 березня 2023 року на кафедрі музики відбулася неординарна подія – музично-краєзнавчий івент «Від легенди – до істини!», присвячений літературній творчості буковинського письменника і краєзнавця Георгія Миколайовича Боти.

  Як засвідчують літературознавці, Георгій Бота стрімко увійшов до пантеону відомих письменників Буковини, які творять у царині малої форми – поеми, розповіді, оповідання, легенди. Дивує не тільки глибинність та філігранність опису його новел, але й послідовність у дослідженні унікального минулого нашого краю, тих подій і доль людських, які так влучно змальовані автором та розміщені у серії видань під спільною назвою «ДОЛІ з ВОГНЮ, ЗЕМЛІ та ЛЮБОВІ».

  На музично-краєзнавчому івенті були використані різноманітні форми роботи – інтерактивна гра зі студентською аудиторією, театралізація літературного твору, поєднання концертних номерів з розповіддю гостя про історичні події, які стосувалися музично-культурного життя Буковини другої половини ХІХ – початку ХХ століття: відвідини Ференцем Лістом помістя барона Єудоксіуса Гормузакі в Чорнівці; створення Садгірськими хасидами всесвітньовідомої пісні «Хава Нагіла», про громадську і музичну діяльність барона Костянтина фон Бухенталя з села Добринівці. 

  Динамічний темп, постійний рух вперед,  піднесений настрій дарували присутнім ведучі заходу, артисти і виконавці, і звісно, наш гість, Георгій Бота, який насправді полонив аудиторію своїм словом, живою мовою та буковинською говіркою.  

  Серед запропонованих аудиторії творів прозвучали авторські музичні композиції та автентичні народні пісні у виконанні викладачів і студентів кафедри музики – доцентів Ірини Боднарук, Ярини Вишпінської, народного артиста України, професора Івана Дерди, концертмейстера Олени Кнігніцької, ансамблю бандуристів (керівник Інна Мокрогуз), фольклорного ансамблю «Буковиночка» (керівник Ярина Вишпінська), студентів кафедри музики Аніти Мороз, Петра Лазара, Дмитра Кожокара.

  У канву музично-краєзнавчого івенту гарно вписалися музичні твори, серед них вокальні: «Думи мої» на вірші Тараса Шевченка, «Дума про Довбуша» («Ой по-під гай зелененький») в обробці Д. Задора, народна буковинська пісня  «Злетів голуб, злетів», авторський твір «Не кидай рідний поріг» Георгія Руснака та інструментальні: вальс «Згадка про Берегомет» Костянтина фон Бухенталя, «Фантазія на гуцульські народні теми» Василя Попадюка.

  Задум, концепція, режисура та різноманітні форми роботи використані на заході були запропоновані та реалізовані за підтримки діяльності студентського наукового гуртка «Музичний краєзнавець» кафедри музики ЧНУ ім. Юрія Федьковича, керівник кандидат педагогічних наук, доцент Ярина Вишпінська.

Інформацію підготувала, доцент кафедри музики Ярина Вишпінська. 

 

Comments are closed