ІІ Науково-методичний семінар з міжнародною участю «Підготовка і професійна діяльність фахівців зі спеціальної освіти в Україні та країнах Європи: сучасний вимір»

  На базі лабораторії «Інноваційні технології дошкільної, спеціальної та інклюзивної освіти» Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та навчально-наукового Ресурсного центру з інклюзивного навчання та спеціальної освіти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбувся ІІ науково-методичний семінар з міжнародною участю «Підготовка і професійна діяльність фахівців зі спеціальної освіти в Україні та країнах Європи: сучасний вимір».

У семінарі взяли участь представники наукової спільноти України та близького зарубіжжя (Польща, Румунія), логопеди-практики, аспіранти спеціальності 011 «Освітні, педагогічні науки», студенти, які навчаються за освітніми програмами «Спеціальна освіта. Логопедія», «Дошкільна освіта (Логопедія)», «Дошкільна освіта (Психологія в закладах дошкільної освіти)».

🔴 Метою семінару було об’єднання зусиль науковців і практиків у розв’язанні актуальних питань щодо їх професійного зростання в закладах освіти і неосвітніх організаціях; виокремлення найбільш гострих проблем у налагодженні соціального партнерства різних інституцій щодо підготовки фахівців до роботи з дітьми з порушенням мовлення.

🟣 Співорганізаторами та учасниками науково-методичного семінару були: кафедра педагогіки та психології дошкільної освіти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (м. Чернівці, Україна), Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ, Україна), Сучавський університет «Штефан чел Маре» (м. Сучава, Румунія), Державна вища професійна школа імені професора Станіслава Тарновського (м. Тарнобжег, Польща), Будинок дидактичного корпусу «Георгій Тофан» (м. Сучава, Румунія), Спортивна школа (м. Сучава, Румунія), Львівський національний університет імені Івана Франка, Житомирський державний університет імені Івана Франка, Ізмаїльський державний гуманітарний університет і інші.

🟡 Зі вступним словом і побажаннями плідної роботи виступили проректор з науково-педагогічної роботи Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, к.мед.н., доц. Едуард ЛАБКОВСЬКИЙ, декан факультету педагогіки, психології та соціальної роботи Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, д.пед.н., проф. Тетяна ФЕДІРЧИК, ініціатори науково-методичного семінару – Марія ОЛІЙНИК, д.пед.н., проф., завідувач кафедри педагогіки та психології дошкільної освіти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Світлана ЧУПАХІНА, д.пед.н., проф. кафедри теорії та методики дошкільної і спеціальної освіти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

🟠 Учасники науково-методичного семінару працювали за такими тематичними напрямами:

✔️ Підготовка логопедів в Україні та країнах Європи: сучасні тенденції і технології.

✔️ Особливості професійної діяльності спеціальних педагогів: організація, форми, особливості роботи.

✔️ Проблеми і потреби дитини з порушеннями мовлення в умовах її соціального середовища.

✔️ Робота логопеда з дорослими.

✔️ Психолого-педагогічний супровід дитини з порушенням мовлення в загальній і спеціальній освіті.

🟢 Активне обговорення, побудоване на обміні інноваційним досвідом, висвітленні нових ідей та оригінальних рішень щодо теорії і практики спеціальної освіти в Україні та країнах Європи завершилось не тільки підведенням підсумків роботи семінару, але й побажаннями усіх учасників і надалі організовувати такі заходи та продовжувати співпрацю з метою вирішення науково-методологічних завдань і напрацювання ефективних шляхів, методів і прийомів роботи у різних галузях спеціальної освіти.❗️ За результатами семінару буде опубліковано збірник тез доповідей.

Comments are closed